Έγραψε το eleftherostypos.gr για εμάς: Εργαστήριο ΤΠΕ Ήρων: Πως μια μικρή ομάδα ανθρώπων μπορεί να κάνει την διαφορά

Το Εργαστήριο ΤΠΕ Ήρων έχει ως αντικείμενο δράσης του την έρευνα και την εκπαίδευση. Είναι η μετεξέλιξη του  συλλόγου «Ελληνική Ένωση για την Αξιοποίηση Τεχνολογιών του Διαδικτύου – Html.Gr».

Βασικός στόχος του Εργαστηρίου ΤΠΕ Ήρων είναι  η ανάδειξη της βαρύτητας των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου μας δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και την έρευνα θεωρώντας ότι αυτοί είναι οι πιο σημαντικοί πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί.

Τις δράσεις του στηρίζουν έμπρακτα εταιρείες όπως η Microsoft, η Google , η Facebook και άλλες μεγάλες εταιρείες του χώρου κατόπιν της αναγνώρισης που έλαβε από την TechSoup ( Technology for Global Good)

Ξεχωρίζει η συνεργασία του με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, δεδομένου ότι ο διευθύνοντας σύμβουλος του Θανάσης Δαβαλάς είναι ερευνητής και διδάσκων στο ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Στον χώρο της έρευνας και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δημιούργησε το Researchers’ Book που  είναι η πρώτη ελληνική πλατφόρμα επικοινωνίας και δικτύωσης των ερευνητών από όλα τα επιστημονικά πεδία.

Στον χώρο της εκπαίδευσης το Εργαστήριο ΤΠΕ Ήρων έχει προχωρήσει σε υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τα Προγράμματα Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με το οποίο συνδιοργάνωσαν και online συνέδριο τον περασμένο Ιούνιο  τον μαζί με το Εργαστήριο Οικονομικής Γεωγραφίας, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Χωροταξικού Σχεδιασμού με θέμα την Επιχειρηματικότητα, την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την Επιχειρησιακή Συμβουλευτική- Coaching που χαρακτηρίστηκε από μαζική συμμετοχή.

Παράλληλα υλοποίησε δυο επιστημονικά περιοδικά το Σύγχρονη Κοινωνία, Εκπαίδευση και Ψυχική Υγεία (Σ.Κ.Ε.Ψ.Υ) και το Infopolis Journal ένα ακαδημαϊκό περιοδικό – forum του φορέων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Εργαστηρίου  ΤΠΕ Ήρων  για τη δημοσίευση άρθρων και ερευνών και συζήτηση θεμάτων που αφορούν και αναπτύσσουν το πεδίο της επιχειρηματικότητας, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης καθώς και θεμάτων που σχετίζονται με τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ).

Το Εργαστήριο ΤΠΕ Ήρων υποστηρίζει τα επαγγελματικά προγράμματα και τις δράσεις του Aegean Digital , ενός φορέα ανάπτυξης και παροχής επιμορφωτικών προγραμμάτων στους τομείς της Ψηφιακής Καινοτομίας, Επιχειρηματικότητας και Διακυβέρνησης.

Το Εργαστήριο ΤΠΕ Ήρων τόσο με την κατασκευή και προώθηση του ιστοτόπου όσο και μέσω της ενίσχυσης των σπουδαστών των επαγγελματικών προγραμμάτων με ψηφιακό και έντυπο υλικό βρίσκεται δίπλα τους, στηρίζοντας έμπρακτα την ανάπτυξη και επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού στην χώρα μας επάνω στις τεχνολογίες ΤΠΕ και όχι μόνο.

Την περίοδο αυτή τρέχουν τρία ενδιαφέροντα επαγγελματικά προγράμματα ,όλα μοριοδοτούμενα με ECVET και με το κύρος του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Πρόγραμμα Web Designer / Developer διάρκειας 12 μηνών, για τα οποίο μπορείτε να δείτε πληροφορίες εδώ

Πρόγραμμα GDPR – Data Protection Officer διάρκειας 7 μηνών, για τα οποίο μπορείτε να δείτε πληροφορίες εδώ

Πρόγραμμα Digital StoryTelling Expert  διάρκειας 9 μηνών για στελέχη επιχειρήσεων, digital marketers αλλά και εκπαιδευτικούς, για το οποίο μπορείτε να δείτε πληροφορίες εδώ

Παράλληλα στηρίζει επικοινωνιακά πρωτοβουλίες, όπως ενδεικτικά τα Aegean Startups  ένα ψηφιακό επιταχυντή καινοτομίας και επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τα οποία αναδεικνύουν και υποστηρίζουν ιδέες για νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά και για δράσεις με κοινωνικό αντίκτυπο, με έμφαση στο χώρο του Αιγαίου.

Η έμπρακτη υποστήριξη στην εκπαίδευση όμως δεν σταματά εδώ. Το καλοκαίρι διοργάνωσε πλήθος δωρεάν εκπαιδευτικών σεμιναρίων και ενημερώσεων με πάνω από 30  δωρεάν σεμινάρια σε επιστημονικά πεδία που αρχίζουν από την Ψυχολογία και την Εκπαίδευση και φθάνουν μέχρι και τον χώρο των Τεχνολογιών Επικοινωνίας και Πληροφορίας.

Μπορείτε να δείτε πολλά από αυτά στο κανάλι του Εργαστηρίου στο Youtube κάνοντας κλικ εδώ

Πρόσφατα το Εργαστήριο ΤΠΕ Ήρων έκλεισε συμφωνία με την CertiProf , έναν από τους κορυφαίους οργανισμούς πιστοποίησης από τις ΗΠΑ για την παροχή των επαγγελματικών της προγραμμάτων στην χώρα μας

Αγγλόφωνα σεμινάρια επαγγελματικής εκπαίδευσης τα οποία συνοδεύονται τόσο από βεβαίωση σπουδών από το Εργαστήριο ΤΠΕ Ήρων και πιστοποίηση μέσω της συνεργασία της με την CertiProf που γίνεται δεκτή σε ΗΠΑ ( American National Standards Institute (ANSI) – ITCC- IT Certification Council ) . Ο συνδυασμός αυτών των δυο παρέχει μια πιστοποίηση σπουδών που γίνεται δεκτή τόσο στην Ευρωπαϊκή όσο και στην Αμερικάνικη Ήπειρο.

Τα επαγγελματικά σεμινάρια αυτά περιλαμβάνουν πολλούς τομείς όπως Cyber Security, Big Data, Artificial Intelligence , BlockChain, Digital Marketing, Innovation Management , ISO., Lean Six Sigma και πολλά άλλα.

Στο πλαίσιο αυτό υπέγραψε πρόσφατα Μνημόνιο Συνεργασίας με την AHEPA και το ιστορικό chapter της στον Ευαγγελισμό (HJ1) προκειμένου να συνδιαχειριστούν τον ενημερωτικό ιστοτόπο American Hellenic News αλλά και διεξάγουν από κοινού ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις. Τον συντονισμό των ενεργειών έχει αναλάβει ο κος Τζανίδης Ευάγγελος που έχει αναλάβει και την διεύθυνση του Αmerican Hellenic News

Φυσικά όλα αυτά συνυπάρχουν με τα πιστοποιημένα σεμινάρια , ελληνόφωνα κυρίως, που προκύπτουν από τις συνεργασίες του με πανεπιστημιακά ιδρύματα και άλλους ερευνητικούς φορείς.

Άλλο ένα σημείο στο οποίο εισέρχεται το Εργαστήριο ΤΠΕ Ήρων είναι μέσω της συνεργασίας της μέσω της διεθνούς φήμης βραβευμένης NLP Business Coach Κατερίνας Σαλακά

Εντάσσεται στην προσπάθεια να καλυφθεί το μαθησιακό και εκπαιδευτικό κενό που υπάρχει στον χώρο του νευρογλωσσικού προγραμματισμού γνωστού και με τα αρχικά NLP. Καρπός της συνεργασίας αυτής είναι υλικό και προγράμματα τα οποία σύντομα θα είναι διαθέσιμο online για κάθε ενδιαφερόμενο.

Έχοντας ως επιχειρησιακό βραχίονα της  την εταιρεία κατασκευής eshop  DreamWeaver.Gr , που δραστηριοποιείται στον χώρα από το 2001, έχει καταφέρει  να συνδράμει μέσω της τεχνογνωσίας της και των διαδικτυακών της υποδομών πολλών ανθρώπων που επιθυμούν να εισέλθουν στον κόσμο του διαδικτύου.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν δυο σχεδιασμοί ιστοσελίδων για τo Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ιλιού , μια δομή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για μαθητές με κινητικές αναπηρίες, και για την Σχολή Σκύλων-Οδηγών Τυφλών Λάρα που εκπαιδεύει σκύλους – οδηγούς για συνανθρώπους μας που έχουν την ανάγκη τους.

Το Εργαστήριο ΤΠΕ Ήρων όμως στην πόλη που δραστηριοποιείται έχει προχωρήσει σε μνημόνιο συνεργασίας με την ΜΑΞΙΑΔΗΖ ΑΕ ΟΤΑ , μια αναπτυξιακού χαρακτήρα μονομετοχική εταιρεία με μοναδικό μέτοχο τον Δήμο Ζωγράφου,  με την οποία προχώρησαν στην σύσταση Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας.

Στόχος του  να ενισχύσουν αφενός , απολύτως δωρεάν,  με τεχνογνωσία και διαδικτυακές υποδομές τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της πόλης του Ζωγράφου , μέσω του ιστοτόπου Zografou Market , που είναι σε διαδικασία ανάπτυξης,  και αφετέρου τους δημότες μέσω δωρεάν εκπαιδευτικών σεμιναρίων και προγραμμάτων προς κάθε ενδιαφερόμενο από την πόλη του Ζωγράφου και όχι μόνο .

Πολύ σύντομα η έδρα του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας θα μεταφερθεί σε χώρο που θα παρέχει η ΜΑΞΙΑΔΗΖ ΑΕ ΟΤΑ και ο Δήμος Ζωγράφου προκειμένου να μπορέσει αυτό να επιτελέσει το έργο και τον ρόλο του.

Πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλη αυτή την μεταλαμπάδευση τεχνολογίας , τόσο σε επίπεδο δημιουργικό όσο και σε επίπεδο επιμόρφωσης έχει η  Άννα Αγγελάκη που εποπτεύει , συντονίζει και υλοποιεί όλα τα τεχνολογικά projects του Εργαστηρίου.

\\"\\"Ο διευθύνων σύμβουλος του Εργαστηρίου ΤΠΕ Ήρων και ερευνητής – διδάσκων στο ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Αιγαίου , Θανάσης Δαβαλάς , απαντώντας σε ερώτημα μας για το πως βλέπει την υιοθέτηση των τεχνολογιών ΤΠΕ στην χώρα μας δήλωσε:« Οι  ΤΠΕ είναι τεχνολογίες γενικού σκοπού. Πυροδοτούν  ένα  εν εξελίξει κοινωνικοοικονομικό μετασχηματισμό στην χώρα μας. Όταν κάνουμε λόγο στο όρο «Κοινωνία και Οικονομία της Πληροφορίας/Γνώσης» πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι δεν είναι ένας αόριστος όρος. Είναι ο τρόπος αύξησης της παραγωγικότητας και μέσω αυτής της οικονομικής μεγέθυνσης και της κοινωνικής ευημερίας.

Όλοι μας μπορούμε να τον υπηρετήσουμε και ελπίζω να μην θεωρηθεί αλαζονικό να πω   ότι αν η μικρή μας ομάδα μπόρεσε και έκανε τόσα πολλά φανταστείτε μόνο όλοι μας να αποφασίσουμε να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση . Δεν είναι δύσκολο. Αρκεί να υπάρξει η κρίσιμη συνειδητοποίηση ότι αυτός είναι μονόδρομος».

Rate this post